Marides, czyli smażone małe rybki

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szprotki, sardele małe płotki, okonki lub ukleje 2 kg
mąka 400 g
sól morska 2 łyżki
cytryny 6
olej słonecznikowy do smażenia
Klasyczna potrawa kuchni greckiej i śródziemnomorskiej. Wyjątkowo zdrowa ze względu na ilość wapnia. Do smażenia świetnie nadają się sardynki, szprotki, małe okonki, płotki i uklejki.

Rybki wypatroszyć, opłukać i osuszyć. W dużej torebce plastikowej wymieszać mąkę z solą. Wrzucić do środka rybki, zamknąć torebkę i potrząsać nią aż mąka równomiernie obtoczy rybki. Smażyć rybki partiami na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. Osączać z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z ćwiartkami cytryny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.