Marynowana dynia w occie curry

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia 4 kg
cukier brązowy 1 szklanka
sól 2-3 łyżeczki
curry 2 łyżki
cynamon 15
goździki 30
ziele angielskie 15
ocet jabłkowy 3 szklanki
woda 2 litry
Słodko-kwaśna marynata o wyraźnie orientalnym charakterze.

Dynie obrać, pokroić na części, usunąć pestki z miękkim miąższem. Pestki ususzyć. Twardy miąższ pokroić w dużą kostkę. Włożyć do wypieczonych w piekarniku i ostudzonych słoików. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dolać ocet. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Marynata powinna być słodko kwaśna o wyraźnym aromacie curry. Gorącą marynatą zalać dynię w słoikach, sprawiedliwie rozdzielając przyprawy. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką 15 minut. Wystudzić, podawać do mięs, wędlin i serów.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.