Marynowane bakłażany

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażany (niewielkie) 3 kg
olej słonecznikowy pół litra
ocet jabłkowy pół litra
cukier 250 g
sól morska do marynaty 3 łyżki
wodai pół litra
czosnek 3 główki
pieprz kolorowy w ziarnach 1 paczka
posiekana natka pietruszki 2 pęczki
Bakłażany marynowane według włoskiego przepisu to znakomity pomysł na zimną przekąskę.

Pokroić bakłażany w plasterki, posolić i odstawić na 40 minut, żeby pozbyć się goryczki. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: zagotować wodę, sól, ocet i olej. Uwaga: podane proporcje marynaty można zmieniać według własnych upodobań. Zblanszować bakłażany we wrzącej marynacie. Układać w słoikach warstwami bakłażany, ząbki czosnku, ziarenka pieprzu, natkę. Zalać marynatą i zamknąć słoiki. Pasteryzować 5 minut w garnku lub w piekarniku nagrzanym do 100C. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.