Masło z dyni

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia
syrop klonowy
sok jabłkowy (na jedną szklankę p
swiezy imbir
przyprawy korzenne
Zdrowa alternatywa dla gotowych, przesłodzonych smarowideł na kanapki. Kremowe masło z dyni idealnie łączy się ze świeżą bułką, chałką, ciastem drożdżowym, czy owsianką.

Piekarnik nagrzać do 175°C. Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek i upiec do miękkości. Wyjąć z piekarnika, miąższ oddzielić od skóry, rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć. Obrany kawałek korzenia imbiru utrzeć na tarce na małych oczkach. Puree z dyni umieścić w garnku, dolać syrop klonowy, dodać do smaku imbir i inne przyprawy. Idealnie sprawdzą się cynamon, goździki, kardamon i gałka muszkatołowa. Dynię z dodatkami gotować około 20 minut na małym ogniu, często mieszając.

Podawać z pieczywem, owsianką lub jogurtem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.