Konkurs Wielkanoc Mazurek kajmakowy

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 3 szklanki
margaryna 25 dag
żółtka 6 sztuk
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
marmolada ok 15 dag
rodzynki 2 łyżki
masa kajmakowa 380 g
bakalie perełki do dekoracji

Mąkę i proszek przesiej, dodaj masło, cukier i żółtka. Wszystko dokładnie połącz i wyrób ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie wyrabiaj aż ciasto będzie jednolicie ciemne. Chłódź około 40 minut.

Ciasto rozwałkuj, wylep formę i nałkuj widelcem. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Te same czynności powtórz z ciemnym ciastem. Ostudź.

Ułóż na tacy ciasto jasne, posmaruj marmoladą i równomiernie posyp rodzynkami. Przykryj ciemnym ciastem a następnie posmaruj masą kajmakową.

Udekoruj bakaliami i innymi dodatkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.