Meksykańska zupa z tortillami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pokrojone w kostkę pomidory 1 puszka
chilli (ilość zależy od tego jaką lubimy ostrość potraw)
olej rzepakowy 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
biała cebula 1 średnia
bulion z kurczaka 8 filiżanek
pierś z kurczaka bez skóry 750 gram
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z limonki
rozdrobniony ser Monterey Jack 200 gram
awokado pokrojone w kostkę 1-2 sztuki
świeża kolendra
tortille lub nachosy do serwowania

Chilli oczyścić z ziaren i pokroić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć posiekane chilli, czosnek i cebulę. Dodać pomidory z puszki i podsmażać kilka minut. Dodać bulion z kurczaka i zagotować. Wrzucić piersi z kurczaka i gotować 15 minut. Na koniec doprawić solą, sokiem z  limonki i pieprzem. Podawać z pokrojonymi tortillami, serem Monterey Jack, posiekaną kolendrą i awokado. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.