Miękkie pierniczki

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 1/2 kg
masło 100 g
cukier 1/2 szklanki
miód 1/2 szklanki
ocet jabłkowy 1 łyżka
jajko 1
soda 1/2 łyżeczki
mleko 2 łyżki
ocet 2 łyżeczki
Jajko roztrzepane 1
przyprawa korzenna 2 łyżeczki
Te pierniczki nie wymagają leżakowania, od razu po upieczeniu są miękkie. Trzeba tylko uważać, aby zbyt długo nie trzymać ich w piecu.

Zagotować miód z masłem, cukrem, octem i przyprawa korzenną. Wystudzić.  Dodać roztrzepane jajko, sodę rozpuszczona w gorącym mleku i mąkę. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na noc (minimum 2 godziny). Odkrawać kawałki ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać foremką ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 190 C około 7 minut. Ostudzone można polukrować. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.