Młoda kapusta po tajsku

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
młoda kapusta 1 główka
mleko kokosowe 400ml
bulion warzywny lub woda 1 szklanka
trawa cytrynowa 1
kurkuma płaska łyżeczka
chili 1 świeża papryczka
sok z 1 limonki lub 1 cytryny
sól
Niezależnie od tego jaką potrawę z młodej kapusty przygotowujemy, pamiętajmy, że młoda kapustę gotujemy najwyżej 20 minut. Gotowana dłużej rozpadnie się na papkę.

Kapustę umyć, poszatkować. Posiekać chili, usuwając pestki. Rozbić tłuczkiem trawę cytrynową. Kapustę włożyć do garnka razem z chili, zalać szklanką wrzącego bulionu lub wody. Dodać pół łyżeczki soli, kurkumę i trawę cytrynową. Dusić mieszając 10 minut. Dodać mleczko kokosowe i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sok z limonki i podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.