Młody czosnek marynowany z białym lub czerwonym winem i czosnkiem niedźwiedzim

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
duże główki młodego czosnku 4
czosnek niedźwiedzi suszony 1 łyżka
papryczka chilli zielona lub czerwona 1
cukier 1 łyżka
sól kłodawska (szara) 2,5 łyżeczki
ocet jabłkowy lub winny 0,75 szklanki
białe lub czerwone wytrawne wino 0,75 szklanki
Ładnie wygląda w słoiku, ale też genialnie smakuje jako dodatek do sałatek i marynat do mięs.

Czosnek przekroić na pół, ułożyć w słoiczku, dołożyć papryczkę, wsypać czosnek niedźwiedzi. Jeżeli marynata ma być ostrzejsza przekroić papryczkę wzdłuż na pół. Składniki marynaty: wino, ocet, sól i cukier zagotować, przestudzić zalać czosnek. Zamknąć słoik, zamieszać. Jeść po miesiącu.

Proporcja na 1 słoik 0,5 l

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.