Muffiny o smaku pesto

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 300 g
parmezan 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajka 2
oliwa 125 ml
kefir 150 ml
orzeszki piniowe 100 g
czosnek 3 ząbki
sól, pieprz, bazylia suszona do smaku

Utrzeć parmezan na drobnej tarce. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzeszkami i parmezanem. Osobno wymieszać jajka, oliwę z oliwek, kefir, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszoną bazylią. Wymieszać suche i mokre składniki. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto, do połowy wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym na 180˚C przez ok. 30 minut. W tym czasie bazylie umyć, osuszyć, posiekać, zmiksować z miękkim masłem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać muffiny na ciepło lub zimno z masłem bazyliowym, lub jako dodatek do mięs z sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.