Muffiny z kaszą manną

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza manna 2/3 szklanki
mąka pszenna 1 1/2 filiżanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 150 gram
drobno starta skórka z cytryny 1 łyżka
cukier puder 1 szklanka
cukier z prawdziwa wanilią 1 opakowanie
jajka 2 sztuki
mleko 1/2 szklanki
Przepis na muffiny w nowej odsłonie – z kaszą manną. Są delikatne w smaku, wilgotne i dobrze się przechowują. Idealne na piknik!

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Masło ubić na puszystą masę. Dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i skórkę z cytryny. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas mieszając, a potem dolać mleko.

W oddzielnej misce mąkę wymieszać z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę z dodatkami do masy maślanej i szybko wymieszać (masa nie musi być idealnie gładka – ważne, żeby za długo nie mieszać, bo muffinki nie wyrosną). Piec 15-20 minut. Podawać z bitą śmietaną, ulubionym dżemem lub świeżymi owocami.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.