Naan, chlebek indyjski

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 7 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 300 g
drożdze 20 g
olej 1 łyżka
masło stopione 3 łyżki
mleko 4 łyżki
jogurt naturalny k. 150 ml
cukier 1 łyżeczka
wybrane zioła niekoniecznie
sól pół łyżeczki
Podstawowe danie kuchni hinduskiej, znakomite jako dodatek do zup i sosów.

Letnie mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić. Gdy zaczyn podrośnie wyrobić ciasto ze wszystkich składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać jogurtu. Dodać zioła jeśli ich używamy. Wyrabiać ciasto 5 minut. Przykryć i ostawić do rośnięcia na kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). Rozgrzać piekarnik do 200C. Na dole ustawić blachę z wodą, aby parowała zapobiegając wysuszeniu ciasta. Ciasto podzielić na porcje. Każdy kawałek rozwałkować na placek, położyć na blasze i piec na górze piekarnika 5 minut. Potem odwrócić i piec jeszcze 5 minut. Gorące placki odkładać przykrywając ściereczką aby nie wyschły.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.