Najprostsza ciabatta

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka do podsypywania
ciepła woda 1,5-2 szklanki
sól 2 łyżeczki
drożdze 0,5 łyżeczki
ocet jabłkowy lub winny 0,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
oliwa do wysmarowania form

Składniki połączyć w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 5 do 15 godzin. Wysmarować kamionkowe naczynie oliwą i wysypać mąką. Obsypać stolnicę mąką, wylać wyrośnięte ciasto z miski (jest dość rzadkie) i zlepić je w nieforemny bochenek. Przełożyć ciasto do kamionkowego naczynia. Przykryć pokrywką. Piec 30 minut pod przykryciem w temp. 220 stopni. Zdjąć pokrywkę i dopiec ok. 20 minut w temp. 240 stopni C, aż skórka nabierze złotego koloru.

Podawać ze świeżym masłem i dobrą solą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.