Naleśniki jak kulebiak

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Naleśniki:
jajka 3
mąka pszenna 100 g
śmietana 22% 150 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 50 ml
masło do smażenia 25 g
Nadzienie:
ryż biały długoziarnisty 50 g
jajka na twardo 2
cebula dymka 4
pieczarki 100 g
natka pietruszki mały pęczek
filet z łososia bez skóry 200 g
masło 60 g
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Miła wariacja na temat rosyjskiego kulebiaka z łososiem.

Ubić jajka ze śmietaną. Wmieszać mąkę i szczyptę soli. Stopniowo wlać mleko, wymieszać  na gładkie ciasto.  Na patelni o średnicy 20 cm usmażyć 4 grube naleśniki. Nagrzać piekarnik do 180 C. Przygotować nadzienie. Ugotować ryż. Ugotować jajka na twardo. Jaka obrać, rozgnieść widelcem i wymieszać z ryżem. Cebule pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić drobno. Posiekać 3 łyżki natki. Pokroić łososia w mała kostkę. Rozgrzać na patelni 2/3 masła. Dodać dymkę i grzyby. Smażyć 2 minuty. Dodać łososia. Dusić kolejne 2 minuty. Dodać natkę, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Na naleśnikach rozłożyć nadzienie ryżowe a na nim grzybowo – rybne. Zrolować naleśniki i ułożyć spojeniem w dół w naczyniu do zapiekania. Każdy naleśnik naciąć poprzecznie w kilku miejscach. Obłożyć resztą masła. Piec 20 minut. Podawać ze śmietaną.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.