naleśniki z czekoladą i borówkami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 400 g
mleko 75 ml
woda 70 ml
jajka 3
cukier 40 g
cukier wanilinowy 15 g
czekolada gorzka 90 g
borówka amerykańska 250 g
cukier puder 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Mąkę pszenną połączyć z mlekiem, wodą, jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszać do momentu, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Chochlą nakładać ciasto na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Usmażone placki smarować rozpuszczoną czekoladą i przekładać owocami borówki amerykańskiej. Zawijać w dowolny sposób. Na wierzch opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.