New England clam chowder

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
małże (sercówki, brzytwy, łopatki oprócz omułków) 2 kg
olej 1 łyżka
boczek wędzony 100g
szalotki 2
mąka 2 łyżki
ziemniaki pół kilo
mleko 3 szklanki
listek laurowy 2
śmietanka kremówka pół szklanki
sól i pieprz do smaku
tymianek świeży garść
To najbardziej popularna i chyba najstarsza wersja clam chowder czyli amerykańskiej zupy z owoców morza.

Wrzucić małże do wody z solą, umyć. Te, które się otworzą wyrzucić. Zmienić wodę kilka razy. Włożyć małże do dużego garnka. Dolać szklankę wody. Przykryć i gotować 10-12 minut aż się otworzą. Wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Wyjąć małże ze skorupek. Włożyć do wywaru z gotowania. Odstawić.  Boczek pokroić w kosteczkę. Usmażyć boczek na oleju. Dodać posiekane szalotki, usmażyć na złoto. Dodać mąkę i smażyć minutę. Odcedzić małże.  Dolać wywar z małży (powinno go być pół litra, w razie potrzeby uzupełnić wodą) i mleko. Dodać tymianek i listek laurowy. Kartofle obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do płynów. Gotować na malutkim ogniu do miękkości. Dodać pokrojone małże. Zagrzać. Dodać pół szklanki śmietanki. Podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.