Nikujaga

  • Czas
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 6 sztuk
wołowina 300 g
cebula 1
marchew 1
sos sojowy 6 łyżek
cukier 2,5 łyżki
olej 2 łyżki
Tradycyjne japońskie danie z ziemniaków i mięsa podawane w okresie jesienno-zimowym. W Japonii serwuje się je z ryżem i zupą miso.

Wołowinę zmrozić i pokroić w cieniutkie plasterki. W miseczce wymieszać łyżkę sosu sojowego i ½ łyżki cukru. Wymieszać zalewę z mięsem, odstawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, włożyć do wody na 5 minut. Następnie przełożyć na durszlak i odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki. Na dużej patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać ziemniaki i cebulę i smażyć mieszając przez minutę. Położyć wołowinę na ziemniakach. Kiedy wołowina zacznie zmieniać kolor, przemieszać składniki nie przerywając smażenia, dolać 1,5 szklanki wody i zagotować. Dodać marchew, 5 łyżek sosu sojowego i 2 łyżki cukru, wymieszać. Kiedy potrawa się ponownie zagotuje, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 20 minut, aż ilość wywaru zmniejszy się o połowę. Zdjąć pokrywkę, zdjąć patelnię z ognia i odstawić na 10 minut. Wymieszać składniki drewnianą łyżką i przełożyć do  miseczek. Polać wywarem z patelni. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.