Nóżki kurze z pieczarkami w maderowym sosie

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
nogi z kurczaka 4
drobne pieczarki 500 g
Madera deserowa 150 ml
bulion 100 ml
masło 50 g
masło (przed podaniem) 1 łyżka
szalotki 8
natka pietruszki garść
sól i pieprz do smaku
marynata do mięsa:
cynamon mały kawałek
ziele angielskie 4
goździki 3
pieprz kolorowy w ziarnach 1 łyżeczka
sól 1 płaska łyżeczka

Pieprz, ziele, cynamon, goździki i sól ubić w moździerzu. Podzielić nogi z kury na udka i podudzia. Natrzeć przyprawami, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia masło rozgrzać w rondlu, smażyć mięso, obrane szalotki i oczyszczone pieczarki na złoty kolor. Wlać gorący bulion i maderę, gotować pod przykryciem do miękkości mięsa. Przed podaniem dodać łyżkę masła, zamieszać, nie gotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Posypać pietruszką na talerzach. Podawać z ciabatą.

Maderę można zastąpić słodkim porto albo sherry .

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.