Omlet biszkoptowy z truskawkami

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka ekologiczne, świeże 6dużych
mąka pszenna lub kukurydziana 3,5 łyżki
mleko pełnotłuste 100ml
cukier waniliowy
truskawki 400g
sól szczypta
masło do smażenia 1łyżka
Ni to omlet, ni to smażony biszkopt owocowy. W sam raz na niedzielne śniadanie albo leniwy podwieczorek.

Truskawki umyć odszypułkować. Jeśli są duże pokroić. Ubić jajka z mlekiem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, łyżką cukru pudru i mąką. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Rozgrzać masło na głębokiej średniej patelni, wylać masę jajeczną. Ułożyć na niej truskawki, smażyć pod przykryciem, aż masa się częściowo zetnie (ok 1,5 minuty). Wstawić do rozgrzanego piekarnika i dopiec omlet. Uwaga: patelnia musi mieć rączki z nietopliwego materiału! Jeżeli nie mamy takiej patelni, odwrócić omlet przy pomocy szerokiej szpatułki na drugą stronę i dosmażyć. Gotowy omlet posypać cukrem pudrem i pokroić w trójkąty. Osobno podać cukier puder.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.