Omlet na słodko

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
żółtka 3
białka 5
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
dżem
cukier 100 g
mąka pszenna 1 łyżeczka
masło 2 łyżki

Utrzeć żółtka z cukrem, białka ubić na pianę. Dodać do żółtek. Wymieszać mąkę pszenną i kukurydzianą i wsypać do masy. Delikatnie wymieszać. Stopić w rondelku masło i przelać do małego naczynia żaroodpornego. Wylać przygotowane ciasto na masło. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piec ok. 7 min, aby omlet uzyskał złoty kolor.

Przełożyć usmażony omlet na talerz. Rozsmarować na środku marmoladę i złożyć na pół.

Podawać także ze świeżymi owocami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.