Omlet z egzotyczną nutą

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 2
mięso kraba 50g
krewetki koktajlowe mrożone 100g
pietruszka japońska lub kolendra kilka gałązek
limonka pół
mąka kukurydziana lub ryżowa 1łyżeczka
sól, biały pieprz do smaku
masło do smażenia 1 łyżka
Swojski omlet, przyprawiony egzotyczną pietruszką japońską lub kolendrą, podany z mięsem kraba i krewetkami będzie egotyczną wariacją na temat dobrze znanej potrawy. Przepis bezglutenowy.

Posiekać zioła, zostawiając kilka listków do ozdoby. Wyszorować limonkę i zetrzeć z niej skórkę. Mięso kraba podzielić na mniejsze kawałki, krewetki rozmrozić i przelać wrzątkiem. Mięso kraba i krewetki skropić sokiem z limonki, delikatnie posolić i oprószyć pieprzem. Jajka ubić z łyżką wody doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę cały czas ubijając. Wymieszać z posiekanymi ziołami i małą łyżeczką skórki z limonki. Na patelni rozgrzać masło, wylać masę omletową, smażyć na średnim ogniu. Przykryć na chwilę pokrywką. Kiedy omlet się zetnie obrócić go przy pomocy szerokiej szpatułki na drugą stronę. Na omlecie położyć mięso kraba i krewetki, złożyć omlet na pół i zsunąć na talerz. Podawać natychmiast ozdobiony listkami ziół.

Omlet można też usmażyć z jednej strony i wstawić do nagrzanego piekarnika na 3 minuty. Uwaga! Rączka patelni musi być z materiału odpornego na gorąco. Omlet dopieczony w piekarniku bardzo pięknie wyrasta.

Jeżeli zechcecie mięso kraba zamienić na bardziej dostępne na rynku paluszki krabowe, potrawa przestanie być bezglutenowa. Większość paluszków krabowych dostępna w naszych sklepach ma w składzie gluten ze skrobi pszennej. Jeżeli nie dostaniesz kraba, użyj po prostu więcej krewetek.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.