Omlet z pieczarkami

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 3
mąka pszenna 2 łyżeczki
pieczarki 100 g
klarowane masło do smażenia
sól i pieprz do smaku
Szybkie danie na lunch lub kolację.

Oczyścić pieczarki. Pokroić w plasterki, szybko usmażyć na maśle. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka zmiksować z mąką i dwoma łyżkami wody. Dodać szczyptę soli. Domieszać delikatnie pianę. Rozgrzać masło na patelni. Wlać masę na omlet. Gdy masa jajeczne się zetnie, odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Wyłożyć omlet na patelnię. Położyć pieczarki na połówce omletu. Przykryć drugą połową. Podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.