Omlet z ziołami

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 3
woda gazowana 2 łyżki
tymianek suszony lub świeży 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżka
śmietana 22% 2 łyżki
masło 100 g
szczypiorek 1 łyżka
świeża bazylia garstka
Świetne danie na letni lunch.

Jaja wbić do miski i roztrzepać widelcem. Wymieszać z wodą mineralną, solą, pieprzem, tymiankiem i świeżo posiekaną pietruszką. Na końcu dodać śmietanę i listki bazylii. Rozgrzać patelnię i stopić masło. Trochę odlać do miseczki. Jajka z przyprawami wlać na gorący tłuszcz i pozwolić im się ściąć. Gdy utworzy się placek, delikatnie przewrócić na drugą stronę. Po około 10 minutach przełożyć na talerz, polać resztą stopionego masła i posypać świeżo pociętym szczypiorkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.