Omlet ze szparagami i koperkiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 6
szparagi zielone 6
koperek pół pęczka
oliwa 4łyżki
śmietanka 1/3 szklanki
cheddar lub parmezan 50 g
sól i pieprz do smaku
Sezonowa odmiana hiszpańskiej frtittaty.

Szparagi złamać, odłamując twardą końcówkę. Wrzucić do wrzątku na 3 minuty, odcedzić. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Dodać posiekany koperek,  sól i pieprz. Rozgrzać oliwę na patelni. Wlać masę jajeczną, na wierzchu ułożyć szparagi. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu aż masa się zetnie. Można też wstawić przykrytą patelnię  do piekarnika nagrzanego do 200 C. Posypać serem. Podawać natychmiast z dodatkiem zielonej sałaty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.