Orzeźwiająca tarta z Lemon Curd

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 1 i 3/4 szklani
sól 1/2 łyżeczki
cukier puder 1/2 szklanki
schłodzone masło 150 g
jajko 1
bułka tarta 2 łyżki
jaja 4
żółtka 2
masło w temp pokojowej 150 g
cytryny 4 / sok i skórka /
owoce sezonowe wg uznania

Wszystkie składniki /poz. 1-5 / umieszczamy w malakserze i miksujemy . Ciasto zagniatamy w kulkę i chłodzimy w lodówce ok 1/2 godziny . Blaszkę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą . Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy  na blaszkę . Nakłuwamy środek widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200 C .Ciasto wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą , grochem lub ryżem i pieczemy ok 20 min. Po tym czasie zdejmujemy papier , zmniejszamy temp. do 175 C i podpiekamy jeszcze ok 5 min. Pamiętajmy, że ciasto nie może być zbyt mocno spieczone, po wystygnięciu jeszcze stwardnieje . 

Jajka miksujemy z cukrem , wstawiamy na mały ogień . Dodajemy sok i skórkę z cytryn . 

Kiedy ciasto wystygnie nakładamy krem i dekorujemy owocami . Umieszczamy w lodówce na ok 1 godzinę .

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.