Ozorek w sosie chrzanowym

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ozór wołowy 1
marchewka 2
pietruszka 1
seler 1
cebula 1
liść laurowy 2
ziele angielskie 4-5
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
chrzan tarty bez dodatków 4-5 łyżek
śmietana 22% szklanka
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz, cukier do smaku
To sztandarowe danie barów mlecznych można przygotować w domu. Trzeba tylko mieć dużo czasu. Dla miłośników podrobów prawdziwe delicje!

Ozór wyszorować, zdjąć błony. Warzywa obrać i umyć. Zalać ozór, warzywa , ziele angielskie i liść laurowy wodą i gotować na małym ogniu 3 godziny. W miarę potrzeby dolewać wody. Wyjąć ozór z wywaru, zdjąć skórę, pokroić poprzecznie w plastry. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i  smażyć mieszając  na małym ogniu. Przecedzić wywar z gotowania ozora (powinno zostać około 2 szklanki), dodać zasmażkę. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę i chrzan. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać ozór w sosie tradycyjnie z dodatkiem ziemniaków puree lub kopytek i zasmażanych buraczków lub z czeskim knedlami drożdżowymi i marynatami. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.