Pączki

  • Czas 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka szymanowska ok. 2 kg
cukier 300 g
jajka 30
masło 500 g
mleko 500 ml
cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
sól 0,5 łyżeczki do kawy
swieże drożdże 100 g
konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
smalec 2,5 kg
domowy lukier (patrz: porady) 500 g
skórki pomarańczowe kandyzowane 100 g
Jeżeli w Twojej rodzinie nie ma przekazywanego od pokoleń przepisu na najlepsze pączki na świecie, to ten przepis możesz spokojnie uznać za genialny!

Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże,  podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość  wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną.  Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać,  podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.

Wyrobione ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrobić ciasto rękoma.

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować  z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką  i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.

W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Jeżeli pomysł użycia 30 jajek do pączków, uważasz za kulinarne szaleństwo, przeczytaj TEN przepis na tradycyjne pączki, w którym użyto tylko 9 jajek! 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.