Kurze udka pieczone z mozzarellą

  • Czas 1 godz. 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pałki kurczaka 1 kg
czerwona papryka 2 sztuki
cebula mała 1/3
czosnek 2 ząbki
nać pietruszki 1 łyżka
mozzarella 2 kulki po 10 dag
jajko 1 sztuka
słodka papryka 1 łyzka
sól według uznania
pieprz według uznania
  1. Z kurzych udek delikatnie wyjmij kości. Mięso umyj, osusz. Natrzyj słodką papryką, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Cebulę posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę. Dodaj cebulę i czosnek, wbij jajko, wsyp natkę, wymieszaj. Przypraw do smaku.
  3. Farszem paprykowym napełnij udka w miejscu po kości. Zepnij. Ułóż w lekko natłuszczonej formie. Wstaw formę do rozgrzanego do temp.170 C piekarnika i piecz 30 minut. Kulki z mozzarelli pokrój na plasterki. Przykryj udka i piecz jeszcze ok.10 minut.
  4. Udekoruj ogórkami i plasterkami cytryny. Udka podawaj na gorąco,np.z ryżem

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.