Pana cotta z truskawkami i waniliowym Burbonem

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mleko pełnotłuste 1 szklanka
śmietnka kremówka 1 szklanka
cukier pól szklanki
wanilia 1 laska
Burbon pól szklanki
żelatyna 3 łyżeczki
truskawki 2 szklanki
brązowy cukier 2 łyżki
Truskawki z wanilią to dobrana para. W tym przepisie łączą się w małżeństwo doskonałe.

Wanilię przeciąć nożyczkami na pół, a potem jeszcze raz na pół ale wzdłuż. Włożyć do alkoholu, zamknąć odstawić na 2-3 dni (minimum). Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, odstawić. Kremówkę, mleko i cukier zagotować. Odstawić. Dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Laski wanilii wyłowić z alkoholu, wyskrobać, dodać do deseru razem z 2-3 łyżkami Burbona. Wymieszać. Rozlać do szklanych naczynek. Odstawić do stężenia. Truskawki zmiksować z brązowym cukrem (kilka zostawić do dekoracji). Polać stężałą pana cottę musem truskawkowymi ponownie wstawić do lodówki na pół godziny, aby mus się schłodził. Uwaga: jeśli deser ma być przeznaczony dla dzieci należy alkohol zagotować razem z mlekiem i kremówką (alkohol wyparuje, zostanie aromat wanilii).

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.