Pankejki z jabłkami

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 400 g
cukier 80 g
jajka 4
mleko 750 ml
jabłka 4
masło 1 łyżka
cukier puder
sól

Utrzeć obrane jabłka na tarce. Zmiksować jajka z mlekiem i cukrem. Dodać mąkę i szczyptę soli. Delikatnie wymieszać, tak, aby masa była bez grudek. Dodać jabłka.

Stopić na patelni masło. Wlać ok. 5 łyżek ciasta i równomiernie rozprowadzić. Smażyć na średnim ogniu do momentu, aż boki placka się zarumienią. Przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor.

Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem, udekorowane jagodami.

W tym przepisie jabłka możemy zastąpić gruszkami lub brzoskwiniami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.