Panna cota

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
śmietanka kremówka 30% 500ml
cukier pół szklanki
wanilia 1 laska
mus owocowy do podania 4 łyżki
żelatyna 2 łyżeczki
Klasyczny włoski deser, czyli galaretka ze śmietanki. Pysznie i łatwo.

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnka o grubym dnie wlać śmietankę, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i dokładnie wmieszać żelatynę. Wlać do pucharków lub szklanek. Wystudzić, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Podawać z dodatkiem musu owocowego. Można podawać w pucharkach, w których panna cota zastygła lub przełożyć galaretkę na talerzyki. Aby sobie to ułatwić pucharki należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.