Papryka marynowana

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kolorowa papryka (czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa) 3 kg
ocet winny biały 6% 1 litr
woda 1 litr
cukier 300 g
sól 1 łyżka
kolorowy pieprz paczka
ziele angielskie kilka ziaren
liście laurowe po jednym do każdego
szalotki 10 małych
tymianek świeży kilka gałązek
Tradycyjny dodatek, obowiązkowy na świątecznym stole. I łatwo się robi.

Usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna z papryk. Zagotować ocet z wodą cukrem i solą. Pokroić papryki w paski. Obrać szalotki - większe pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości. Wyłączyć ogień pod zalewą. Do wyparzonych słoiczków włożyć paprykę, szalotki, gałązkę tymianku, listki laurowe. Dosypać kolorowy pieprz i ziarenka ziela angielskiego. Zalać paprykę marynatą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka wyłożonego ściereczką włożyć słoiczki, dolać zimną wodę i pasteryzować około 20 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.