Papryka marynowana

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerwone papryki 1 kg
ocet spirytusowy 200 ml
cukier 2-3 łyżki
ziele angielskie 6
liść laurowy 3
pieprz ziarnisty zielone garść
sól do smaku
Znakomity dodatek do zimnych mięs i kanapek.

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Zagotować składniki zalewy dodając 3 szklanki wody. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i cukrem. Należy delikatnie używać soli. Do wyparzonych słoików włożyć paski papryki. Ostudzić zalewę. Rozłożyć do słoików przyprawy z zalewy. Zalać papryki zalewą, tak aby były przykryte. Zakręcić lekko słoiki i pasteryzować 10 minut. Dokręcić. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.