Parzybroda

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kapusta biała 1,5 kg
ziemniaki 500 g
boczek wędzony 500 g
cebula 2
majeranek, kminek, lubczyk
sól i pieprz
Ciągnące się włókna kapusty opadają na brodę, lekko ja parząc ale warto!

Kapustę pokroić na ósemki, usunąć głąb. Włożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem i gotować. Po 15 minutach dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotować aż ziemniaki będą miękkie.  W tym czasie pokroić boczek w kosteczkę, a obraną cebulę w piórka. Zrumienić cebule na boczku. Odcedzić kapustę ziemniakami i utłuc tłuczkiem do kartofli. Dodać boczek z cebulą i chwile razem gotować.

Przepis przygotowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.

   

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.