Pastéis de Nata

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto francuskie 600 g
mąka 60 g
mleko 500 ml
skórka z cytryny (ekologicznej)
kora cynamonu kawałek
cukier 500 g
woda 250 ml
żółtka 7
Te najsłynniejsze portugalskie ciasteczka najczęściej towarzyszą porannej kawie. Najbardziej klasyczna wersja aromatyzowana jest cynamonem i cytryną, jednak można także spotkać past eis o smaku waniliowym albo pomarańczowym.

Z ciasta francuskiego wyciąć krążki wielkości foremek do babeczek albo do muffinków. Wykleić ciastem foremki. Mąkę rozmieszać z ¼ szklanki mleka. Resztę mleka zagotować razem z cynamonem i skórką z cytryny. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mąkę i szybko rozmieszać aż krem zgęstnieje. W oddzielnym garnuszku ugotować syrop z cukru i wody. Wlać go powoli do kremu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Można krem przecedzić przez sito albo zostawić w nim gruzełki żeby miał bardziej „wiejski” charakter i ciekawą strukturę. Wyjąć z kremu cynamon i skórkę cytryny. Wlać żółtka i energicznie wymieszać. Napełnić wyłożone ciastem foremki kremem tak żeby od krawędzi foremki pozostał 1 cm odstępu. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza, aż wierzch kremu mocno się zrumieni.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.