Pasternak z sosem śmietankowym

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pasternak pół kilo
oliwa 2 -3 łyżki
śmietanka kremówka 1 szklanka
Parmezan tarty pół szklanki
gałka muszkatołowa szczypta
sól i pieprz do smaku
Aromatyczny, delikatny pasternak wraca na nasze targi i stoły. Korzystajmy.

Pasternak obrać, pokroić w długie, cienkie słupki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsypać pasternak na blasze skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości (ok 20  minut). Śmietankę podgrzać, do gorącej wsypać ¾ parmezanu i mieszając rozpuścić. Doprawić sos gałką muszkatołową, solą (delikatnie) i pieprzem. Wylać sos na talerze, posypać upieczonym pasternakiem i resztą parmezanu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.