Pieczeń wieprzowa amatorska

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
zalewa:
ocet jabłkowy pół szklanki
białe wino 1 szklanka
goździki 4
liście laurowe 2
ziele angielskie 4 ziarna
gorczyca 1 łyżeczka
pieczeń:
szynka wieprzowa (a jak ktoś lubi bardziej kleiste, to łopatka) 1kg
masło 80g
sól i pieprz
mąka pszenna 2 łyżki
cebula 3-4
smalec 3 łyżki
Doskonały efekt osiąga się szybko i łatwo. Pieczeń jest miękka i soczysta.

Składniki na zalewę zagotować i ostudzić. Zalać mięso i marynować przez całą noc. Zapeklowane mięso opłukać w dużej ilości wody. Odsączyć. Oprószyć solą i mąką. Rozgrzać na dużej patelni smalec i obsmażyć na nim mięso na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla dodając kilka łyżek wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu. Pokroić cebulę w talarki i usmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do mięsa po godzinie. Mięso polać sosem z marynaty i dusić jeszcze około półtorej godziny aż pieczeń będzie miękka. Na samym końcu dodać do sosu 80 g masła. Wyjąć miękkie mięso i pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien. Ułożyć na półmisku i polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną zasmażoną albo z surówką z warzyw.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.