Pieczona brukselka z winogronami

  • Czas 5 min.
  • Czas oczekiwania 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
brukselka 4 szklanki
czerwone winogrona 2 -3 szklanki
łuskane orzechy włoskie 1/2 szklanki
oliwa z oliwek 2 łyżki
świeży tymianek 2 łyżki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
ocet balsamiczny 2 -3 łyżki
Brukselka to pyszne, jesienne warzywo. Jeśli znudził się Wam klasyczny przepis – z zasmażaną bułką tartą, polecamy wersję z winogronami i orzechami.

Nastawić piekarnik na 200°C. Brukselkę obrać z odstających liści. Na głąbach brukselek naciąć krzyżyki. Do naczynia żaroodpornego wrzucić brukselki, winogrona i połamane na duże kawałki orzechy. Oprószyć solą i pieprzem. Na końcu polać oliwą i posypać tymiankiem. Piec przez 20-30 minut, do momentu aż liście brukselek lekko zbrązowieją. Po wyjęciu z piekarnika skropić octem balsamicznym. Podawać na ciepło.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.