Pieczona dorada po hiszpańsku

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dorada 1 duża albo 2 małe
cytryny 2
oliwa 100 ml
ziemniaki 2 średniej wielkości
pomidorki koltajlowe przecięte na połówki 15 sztuk
cebula pokrojona na plasterki ½
liście laurowe 2
wytrawne białe wino 1 szklanka
świeży tymianek kilka gałązek
Klasyczny sposób przyrządzania dorady. Szybki, prosty i bardzo efektowny.

Z jednej cytryny wycisnąć sok, a połówkę drugiej pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i krótko obgotować.

Nagrzać piekarnik do  200 C/termoobieg180 C. Z jednej strony ryby wykonać 2-3 skośne nacięcia i w każde wcisnąć wycinek cytryny. Naoliwić naczynie żaroodporne. Włożyć rybę naciętą stroną do góry.

Rozłożyć ziemniaki, pomidory, cebule, tymianek i liście laurowe dookoła ryb. Polać resztą oliwy, sokiem z cytryny i winem. Doprawić solą i pieprzem.
Przykryć folią i piec 20-25 minut, w razie potrzeby dolewając wina. Usunąć folie i piec jeszcze 10 minut aż ryba i ziemniaki się przyrumienią.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.