Pieczona dynia na ryżu

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Dynia (najlepiej hokkaido) 400 g
ryż 1/2 szklanki
pestki dyni 2 garście
Czarna fasolka 1/2 szklanki
Duży pomidor 1
oliwa 100 ml
ocet balsamiczny 2 łyżki
Rozmaryn do dekoracji
sól i pieprz
Znakomite, lekkie danie na jesienny lunch.

Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić, nalać świeżą wodę, ugotować do miękkości. Ugotować ryż. Dynię umyć, pokroić w cząstki, nie obierać. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cząstki dyni posmarować oliwą i upiec (ok 20 minut). Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Z pomidora usunąć sok i pestki. Pokroić w kostkę. Wymieszać fasolkę, ryż, pestki i pomidora z oliwą o octem, zostawiając 2 łyżki sosu do polania dyni. Ułożyć dynię na sałatce ryżowej i polać resztą sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować rozmarynem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.