Świąteczna dynia

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia 1
świeża papryczka chili 1
mielona kolendra 1 łyżka
starta gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek 6 łyżek
Upieczoną dynię można podać jako dodatek do mięs lub makaronu, ale można też zmiksować ją z mlekiem kokosowym, doprawić solą i podać jako zupę krem.

Nagrzać piekarnik do temperatury 200⁰C. Przekroić dynię na pół, wyjąć pestki i pokroić na łódeczki. Pokroić papryczkę chili w krążki. Jeśli danie ma być mniej pikantne – usunąć pestki, najlepiej w gumowych rękawiczkach. Utrzeć w moździerzu papryczkę z kolendrą, dużą szczyptą soli i pieprzu. Dodać startą gałkę i wlać oliwę. Dokładnie wymieszać marynatę, tak żeby przyprawy uwolniły aromat. Włożyć kawałki dyni do żaroodpornego naczynia i natrzeć marynatą. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C i piec około 30–40 minut, aż dynia będzie miękka.

Tak upieczona dynia jest świetnym dodatkiem do świątecznych mięs.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.