Pieczone bataty

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bataty (słodkie ziemniaki) 1 kg
oliwa 3 łyżki
mieszanka ziół prowansalskich 2-3 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
sól i pieprz do smaku
Słodkie, pełne odżywczych wartości bataty smakują znakomicie upieczone z ziołami. Podaj je zamiast tradycyjnych frytek!

Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w cząstki. Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obtoczyć bataty w oliwie i ziołach. Ułożyć na blasze. Piec około 25 minut. Podawać jako przekąskę lub dodatek do mięsa lub warzyw.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.