Pieczone frytki z awokado

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
awokado (nie zbyt dojrzałe) 2 sztuki
mąka 1 szklanka
orzechy pistacjowe 150 gram
bułka tarta 1 szklanka
parmezan starty 70 gram
1-2 jaja

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Awokado pokroić na podłużne kawałki. Pistacje obrać i drobno posiekać. Jajka wbić do miski i rozkłócić widelcem. Mąkę wsypać do miski. Do drugiej miski wsypać bułkę tartą, posiekane pistacje i starty parmezan. Każdy kawałek awokado obtoczyć: najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z parmezanem i pistacjami. Piec około 10-15 minut aż „frytki” zrumienią się. Podawać z salsą pomidorową lub kwaśną śmietaną.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.