Pieczone szparagi z łososiem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
zielone szparagi 1 pęczek
filet z łososia 300 g
oliwa 5 łyżek
sól i kolorowy pieprz do smaku
cytryna do podania
Zielone szparagi i łosoś to para idealna, czy to z grilla czy z piekarnika.

Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końcówki. Włożyć szparagi do naczynia żaroodpornego, pokropić oliwą, posypać solą i lekko oprószyć pierzem. Łososia umyć, osuszyć, lekko posolić, skropić oliwą, przekroić na pół (dzieląc na dwie porcje). Każdy kawałek ryby skroić oliwą i owinąć folią aluminiową. Włożyć łososia do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30  minut. Po 20 minutach odchylić folię u góry aby łosoś się zrumienił. Po 10 minutach pieczenia ryby, obok łososia  wstawić naczynie ze szparagami. Piec 10 minut. Wyjąć szparagi i poruszać nimi. Włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjąć. Podawać kawałki łososia na szparagach oprószone kolorowym pieprzem z dodatkiem cząstek cytryny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.