Pierniczki świąteczne

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 250 g
miód 2 łyżki
cukier 50 g
jajko 1
kakao 1 łyżka
mleko 1 łyżka
soda 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
przyprawa piernikowa 1 łyżeczka
masło 50 g
Można je upiec wcześniej i trzymać nawet kilka tygodni w zamkniętej puszce

Zagotować masło, cukier, miód, kakao  i przyprawę piernikową. Ostudzić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, jajko i sodę rozpuszczoną w gorącym mleku. Wyrobić ciasto.  Rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać foremką małe pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 190C. Uwaga: zimne pierniczki polukrować.

Więcej przepisów na Święta Bożego Narodzenia - Sprawdź!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.