Piernik staropolski

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 40 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 1 kg
miód 1/2 kg
cukier 1/2 kg
masło lub smalec 250 g
jajka 3
soda oczyszczona 3 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
przyprawa korzenna 1-3 torebki
orzechy włoskie (niekoniecznie) 300 g
do przełożenia (do wyboru):
powidła śliwkowe 500 g
kajmak 500 g
Nutella 500 g
Może dojrzewać nawet kilka miesięcy ale minimum to 4 tygodnie. Warto więc już w listopadzie nastawić ciasto na najpyszniejszy piernik.

Zagotować w miód z masłem, cukrem i przyprawą korzenną. Ostudzić aby było letnie. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Wymieszać masę miodową z mąką, jajkami i sodą. Ewentualnie dodać pokrojone orzechy. Można wyrabiać mikserem końcówką z hakiem. Ciasto przełożyć do kamiennego naczynia, przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w chłodnym miejscu (dobry jest garaż lub balkon, pod warunkiem, że nie ma mrozu). Po tym czasie (czyli po 4 tygodniach lub innym czasei leżakowania) ciasto podzielić na kilka części w zależności od wielkości blachy do pieczenia. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć 1,5 – 2 cm grubości. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C bez termooobiegu (ok 15 minut). Sprawdzić patyczkiem. Upieczone blaty ostudzić i przełożyć ulubionym przełożeniem (można np. zrobić jedną warstwę powideł, drugą czekolady, trzecią kajmaku). Przełożony piernik należy przykryć np. stolnicą i obciążyć. Trzeba go też owinąć folią spożywczą aby nie wysechł lub wstawić na kilka dni do wilgotnej piwnicy (ale skąd ją dziś wziąć?!).

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.