Piernik z białą czekoladą

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 200 g
mąka żytnia 100 g
kakao 1 łyżka
mielone goździki 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
bułka tarta 1 kopiata łyżka
drobny cukier 180 g
płynny miód 100 g
mleko 1/2 szklanki
posiekana biała czekolada 1 tabliczka
gałka muszkatołowa szczypta
gorzka czekolada 1 tabliczka
masło (na polewę) 3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 5 łyżek
jajka 3

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować podłużną formę masłem i oprószyć bułką tartą. Przesiać do miski mąkę, razem z kakao, solą, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Utrzeć dokładnie masło z cukrem na puszystą masę. Ubijać na małych obrotach, dodając powoli miód, a następnie żółtka. Wymieszać masę z mąką i dolać mleko. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Ubić białka na sztywną pianę i porcjami delikatnie połączyć z masą. Dodać białą czekoladę i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch i piec ok. 50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia za bardzo się rumieni, przykryć pergaminem. Sprawdzić patyczkiem czy piernik jest upieczony i wyjąć z piekarnika. Wystudzić i przechowywać przykryty ściereczką. Piernik jest najlepszy po paru dniach.

Do podania przygotować polewę czekoladową: rozpuścić czekoladę z masłem i posmarować wierzch ciasta. Pokroić na kawałki jak polewa zastygnie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.