Piernik świąteczny

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
zaprawa piernikowa 150 g
mąka 70 g
kakao 200 g
rodzynki 35 g
skórka pomarańczowa 35 g
proszek do pieczenia 1 g
powidła 100 g
marmolada owocowa 10 g
gorzka czekolada 50 g
jajka (białka) 4-5
cukier 150 g
płatki migdałowe 50 g
orzechy włoskie 35 g
śliwka kalifornijska 30 g
Zaprawa piernikowa:
miód 500 g
cynamon mielony 10 g
goździk mielony 5 g
pieprz czarny 1 g
przyprawa piernikowa 1
cukier kryształ 500 g

Przygotować zaprawę piernikową. Gotować miód, kakao, cynamon, cukier, przyprawę do piernika ok. 15-20 minut na małym ogniu i odstawić do wystudzenia.

Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodać zaprawę piernikową. Lekko zamieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać bakalie w ilości 3/4 podanych.

Masę wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 15-20 minut w temp. 190°C. Po ostudzeniu blat piernikowy przekroić na dwie części. Jedną posmarować powidłami śliwkowymi. Przykryć drugim blatem. Po wierzchu posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać pozostałymi bakaliami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.