Pierogi z bryndzą i cząbrem

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto z naszego przepisu
ugotowane ziemniaki 400 gram
kozia bryndza 250 gram
cebula 2
masło klarowane (do smażenia)
cząber szczypta
masło pół łyżeczki
sól , pieprz
olej 1 łyżka
kwaśna śmietana (do podania)
Pierogi z bryndzą i cząbrem to podkarpacka wariacja na temat tradycyjnych ruskich. Tak przygotowane pierogi mają wyrazisty, słonawy smak i doskonały aromat.

Przygotować ciasto na pierogi z tego przepisu.  Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać bryndzę, podsmażone cebule i doprawić cząbrem, solą oraz pieprzem. Rozwałkować ciasto na pierogi. Szklanką o szerokiej średnicy lub dużym kubkiem wyciąć okręgi z ciasta. Nafaszerować pierogi. Zwinąć w kształt tradycyjnego, polskiego pieroga a następnie złączyć rogi ciasta. W dużym garnku zagotować wodę. Do wody dodać 2 łyżeczki soli i łyżkę oleju. Na gotującą się wodę wrzucać partiami pierogi. Od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.