Pierogi ze szczupaka

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Farsz:
filet ze szczupaka 500 g
wędzona sielawa, ale może też być wędzona sieja lub makrela 250 g
cebula 1
sól i pieprz do smaku
ciasto:
mąka 1 kg
gorąca woda
sól szczypta
jajko
Przepis z Karczmy Stary Młyn.

Przygotować farsz. Ryby przepuścić przez maszynkę, cebulę zeszklić na oleju, wszystko razem wymieszać i przyprawić do smaku. Przygotować ciasto. Do przesianej mąki dodać sól, wodę, wbić jajko, zagnieść ciasto i starannie wyrobić. Podzielić na części. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki o średnicy ok. 7 cm. Na środek krążka nakładać łyżeczką nadzienie, składać na pół, dokładnie zlepiając. Ulepione pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane pierogi możemy podawać z sosem śmietanowo-cytrynowym, albo podsmażyć na maśle i podawać z sosem śmietanowo-koperkowym.


Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.